Ceremonia herbaciana

Ceremonia herbaciana (茶道)

Chanoyu (‘herbata-z-gorącą-wodą’), Chado lub Sadô (‘droga herbaty’)
 

Ceremonia herbaciana ma bardzo długa historię w tradycyjnej kulturze Japonii. Jej korzenie sięgają początków okresu Higashiyama (~1400), który z kolei był ściśle związany z koncepcją wabi-sabi (“piękno w prostocie”) będącą elementem buddyjskiego Zen. Tradycja picia herbaty została przyniesiona do Japonii przez Chińskiego pisarza Lu Yu. Ceremonia herbaciana została później sformalizowana i doprowadzona do perfekcji przez słynnego japońskiego mistrza ceremonii herbacianej – Sen No Rikyu (znanego także jako Sen Soeki) – któremu udało się podnieść ceremonię herbacianą do rangi sztuki narodowej. Warto też wspomnieć, że na początku ceremonia herbaciana była wykonywana wyłącznie przez mężczyzn, jednak obecnie zajmują się nią także kobiety.

Warto pamiętać, że nawet obecnie, studiowanie i osiągnięcie mistrzostwa w dziedzinie ceremonii herbacianej trwa wiele lat, podczas gdy poznanie wszystkich najdrobniejszych niuansów może zająć całe życie, gdyż mistrz Chado musi często znać także i pokrewne dyscypliny takie, jak: kaligrafia, sztuka układania kwiatów i sztuka kimona.

Obecnie istnieją dwie główne szkoły ceremonii herbacianej: Urasenke Konnichi-an i Omotesenke Fushin’an.

Nasz Ośrodek serdecznie zaprasza do przyłączenia się do kursów lub pokazów ceremonii herbacianej, które prowadzimy.  Lekcje odbywają się zwykle w Muzeum Archeologicznym i Etnograficznym w Łodzi, pl. Wolności 14.